Help, feestdagen!

feestdagen We zitten er weer midden in: de feestdagen. Dagen die we vieren met vrienden, familie, cadeaus en natuurlijk lekker eten. Veel mensen die willen afvallen, of in ieder geval op gewicht willen blijven zien tegen deze dagen op.

Hoe kan je nou prettig door die dagen heen komen? Allereerst een relativering van mijn kant. Als je bent aangekomen is dat meestal gebeurd in de dagen tussen oud en nieuw en sinterklaas en niet

in de dagen tussen sinterklaas en oud en nieuw. Grote kans dat je in die eerste periode dagelijks iets te veel hebt gegeten, waardoor je over een langere periode bent aangekomen. Om een kilo aan te komen moet je naast je normale eetpatroon nog zo’n 7000 kcal opeten. Dat lukt de meeste mensen (gelukkig) niet in een dag. Dus aankomen van de feestdagen kan wel, maar het zal over het algemeen niet heel veel zijn.

Toch is het logisch dat je je er druk over maakt. Al die verleiding die er de hele dag is maakt het niet makkelijk om een gezonde hoeveelheid te eten. Hoe kan je hier handig mee omgaan?

Maak een plan.

Ben je er bewust van dat er een aantal dagen gaan komen die met meer eten en snoepen worden ingevuld. Bedenk wat voor jou de moeilijke momenten zijn en kijk of je daar andere mogelijkheden voor ziet. Maak keuzes en houd je daaraan. Zo kies je bijvoorbeeld om wél pepernoten te eten en het kerstbanket –dat je toch niet superlekker vind- te laten staan.

Bedenk hoeveel eten je de vorige jaren over had na de feestdagen: je hebt minder nodig dan je denkt. Als je minder inkoopt hoef je het ook niet allemaal op te eten. Kijk verder of  het eten dat je gaat maken, gezonder en voedzamer kan.  Als je bij je schoonouders gaat eten kan je aanbieden het eten te verzorgen. Zo heb je zelf in de hand wat er op tafel komt te staan.

Bereid je voor op ‘nee’ zeggen tegen die tante die het ongezellig vind als je niet met alles mee eet. Als je al weet dat ze gaat aandringen heb jij je vriendelijke en stellige bedankje al klaar.

Tenslotte nog dit: focus op dingen die niet met eten te maken hebben! Laad jezelf op door ’s ochtends – voor de drukte- in je eentje een wandeling te maken. Nodig vrienden uit, maak je huis extra mooi, plan een leuk uitje, doe een spel met z’n allen. Maak een lieve attentie voor vrienden of familie.

Blijf bij je plan, fijne feestdagen!

Reacties zijn gesloten.