Artikel in Lopend vuur

Naar aanleiding van het themanummer ‘Eten in de bijbel’ werd ik geïnterviewd voor Lopend vuur, kerkblad voor Amersfoort Noord, Hoogland en Hooglanderveen.

In het interview hebben we het over verschillende kanten van voeding. Voeding kan je lichaam goed doen en wordt op die manier naar mijn mening nogal eens onderschat. In je lichaam spelen zéér ingewikkelde processen die allemaal de juiste stoffen nodig hebben om door te kunnen gaan. Op korte termijn merken we niks van tekorten, en op langere termijn leggen we geen verband met de invloed van voeding, jammer.  Ook de invloed van de omgeving is belangrijk om te erkennen. Deze is er steeds meer op gericht om het eten snel en kant-en-klaar binnen handbereik aan te bieden. Hiermee verdwijnt de tijd een aandacht die je aan eten besteedt en die je helpt eten te waarderen voor wat het is.
Naast de traditionele manier van afvallen door minder te eten en meer te bewegen probeer ik in de begeleiding nadruk te leggen op bewust genieten van eten dat je lekker vind. Neem er tijd voor en geef aandacht aan je eten. Presenteer het mooi, en geniet ervan. Zo zal je je eerder verzadigd voelen. Het lijkt soms tegenstrijdig te zijn. We hebben immers altijd geleerd dat je jezelf dingen moet ontzeggen als je op dieet gaat en dat je streng voor jezelf moet zijn. Ik probeer de focus te verleggen naar écht genieten van wat je eet. Zo houdt je het langer vol en kan je rustig overstappen op een ander eet- en leefpatroon .Op dit moment wordt er nogal stevig geoordeeld over mensen met overgewicht, dat vind ik jammer. Het veranderen van gedrag is lastig daar zouden we als samenleving ook wel wat meer oog voor mogen hebben. Klik op het artikel hieronder om het in zijn geheel te lezen.

Lopend vuur artikel

Artikel Lopend vuur – Deel 2